De componisten

Dit is Johannes Ockeghem. Geboren rond 1420 in het zuiden van België, in de plaats Saint-Ghislain. Hij was een componist, docent, koormeester èn zanger (met een hele lage stem). De Franse koning Karel VII zag veel in hem; hij heeft Johannes in dienst genomen als componist.

Johannes Ockeghem is beroemd geworden om zijn Requiem (dodenmis). Dit Requiem is het oudste wat wij kennen, wat je goed kan herkennen aan de middeleeuwse harmonieën. Je hoort in het concert het eerste deel uit het Requiem, het introïtus.

 

Dit is Giovanni Pierluigi da Palestrina.

Deze streng kijkende Italiaan is geboren rond 1525 in, jawel, Palestrina! Deze stad ligt 25 km boven Rome. Giovanni was organist, componist en zanger in de sixtijnse kapel. Zijn muziek heeft een enorme invloed gehad op de muziek die na zijn tijd gecomponeerd is. Zo bestudeerde de beroemde Bach 200 jaar later zijn muziek om zelf een betere componist te worden!

In het Requiem van Palestrina hoor je duidelijk de ontwikkeling in de muziekgeschiedenis – de harmonieen zijn vergeleken met Ockeghem van 100 jaar eerder al een stuk moderner en voelen logischer aan!

 

Dit is Heinrich Schütz. Geboren in 1585 in het westen van Duitsland. Zijn vader had een herberg waar eens een man van adel overnachtte. Die hoorde de kleine Heinrich zingen en nam hem mee naar zijn hof. Hij leidde hem op als zanger, organist en componist. Schütz heeft erg veel gecomponeerd en wordt gezien als een heel belangrijke componist. Hij stierf op 87 (!) jarige leeftijd, wat erg oud is voor die tijd!

Heinrich was protestants en schreef daarom zijn muziek in het Duits. Zijn Musikalische Exequien was een dodenmis die hij schreef voor een vriend. Ook een soort Requiem dus.

 

Dit is Henry Purcell. Geboren in Londen rond 1659 en op jonge leeftijd al bezig met muziek. Het schijnt dat toen hij 9 was hij al zijn eerste muziekstuk schreef! Henry was organist, zanger en bovenal componist. Hij schreef met veel expressie en de betekenis van de tekst liet hij horen in de muziek. Henry is niet oud geworden: hij stierf op 36 jarige leeftijd in Londen.

Hij schreef ‘Music for the Funeral of Queen Mary’.
Dit stuk werd uitgevoerd op de begrafenis van Queen Mary II van Engeland. Trompetgeschal en een trom luidden het stuk in.

 

Dit is Wolfgang Amadeus Mozart. Geboren in 1756 in Salzburg, waar hij opgroeide als een wonderkind. Hij kon op 3-jarige leeftijd al piano spelen en op zijn 4e  had hij zijn eerste muziekstuk gecomponeerd. Toen Mozart 14 was hoorde hij een 8-stemmig ingewikkeld muziekstuk in Rome. De bladmuziek was geheim, niemand mocht het uitvoeren. Maar Mozart schreef zo alle noten op!

Mozart heeft erg veel gecomponeerd en is een van meest geliefde componisten van alle tijden. Zijn Requiem is wereldberoemd. Hij is helaas niet oud geworden. Hij overleed op 35-jarige leeftijd.

 

Dit is Gabriel Urbain Fauré. Geboren in 1845, in Pamiers wat in het zuiden van Frankrijk ligt. Een alleskunner: hij was dirigent, componist, zanger en organist.

Ook Fauré heeft een Requiem geschreven. Dit Requiem is een van meest geliefde klassieke muziekstukken. Fauré had een bijzondere kijk op de dood en daarmee op zijn Requiem. Hij zei: ‘de dood is een vreugdevolle bevrijding, een verlangen naar geluk aan de andere kant van het graf, eerder dan een pijnlijke ervaring’. Deze hoopvolle toon is goed te horen in zijn Requiem.

 

Dit is Maurice Duruflé. Geboren in het noorden van Frankrijk, in 1902. Als 10-jarig jongetje studeerde hij al zang, piano, orgel èn muziektheorie aan de kathedraal van Rouen. Maar als componist is hij vandaag de dag nog zeer beroemd.

Duruflé was een componist uit de 21e eeuw, maar zijn Requiem is volledig gebaseerd op het Requiem uit de middeleeuwen. Dit Gregoriaanse Requiem was eenstemmig en had dus maar 1 melodie. Deze melodie gebruikte Duruflé in zijn stuk maar zette daar moderne harmonieën en akkoorden onder. Zo klinkt het toch eigentijds.

Scroll Up